Page 27

Kjøkkensjefen_nr.2.lavoppl

Helseminister Bent Høie Vil heve kompetansen til ansatte – Vi bevilger i år 1,2 milliarder kroner til å heve kompetansen til ansatte i helse- og omsorgs- tjenesten i kommunene. Kunnskap om ernæring og mat er et viktig område i dette kompetanseløftet. Det er i tillegg viktig å få økt kunnskap om ernæringssituasjonen blant personer som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester. I 2017 vil vi derfor få de første kvalitets- indikatorene på ernæring i omsorgstjenesten, sier Bent Høie til Kjøkkensjefen. Kvalitet koster ikke Sykehjemmet har ikke fått mye ekstra ressurser. De bruker daglig 57 kroner per person. Til sammenligning opplyser Oslo kommune at de bruker 100. – Det handler om realistiske rammer og høye faglige standarder. Vi vet hvordan vi bruker råvaren og er tekniske gode til å lage mat. Og så er vi litt gærne. De har redusert svinn fordi råvarekosten går ned når de vet hvor mye mat de skal lage. Men maten er ikke stedet du bør spare. – En pasient koster 3 000 – 4 000 kroner per døgn. Hvis maten koster 85 kroner dagen, sier det seg selv at man bør se på andre kostnader. En underernært gjest vil koste mer i pleie, sier Eliassen. Men kokkene stopper ikke der. Til neste år utvider de konseptet. Da blir det à la carte. I mellomtiden koser gjestene seg rundt bordene. Bjørn Stangjordet, NorgesGruppen NorgesGruppen arrangerer workshop for kjøkkensjefene – Vårt sortiment består av 15 000 varelinjer til storhusholdningsmarkedet, sier Bjørn Stang- jordet, direktør kategori/innkjøp /servering i Norges Gruppen, som blant annet leverer til institusjoner. – Vi har flere produkter rettet mot eldre, blant andre fra Vital Ernæring, en serie produkter beregnet på eldre. Maten er ernærings- tett, lett å tygge, smak rik og delikat, slik at den også er egnet for eldre med dårlig appetitt. Vi har fokus på sunnhet og helse, og ønsker å gjøre det lettere for kundene å velge sunne produkter. I høst inviterer NorgesGruppen kjøkkensjefene til workshop. – Vi ønsker å få deres innspill på hva vi kan gjøre bedre på dette området. For mange sykehjems- beboere er måltidene dagens høydepunkt. kjøkkensjefen 2/16 27


Kjøkkensjefen_nr.2.lavoppl
To see the actual publication please follow the link above