Page 7

Kjøkkensjefen_nr.2.lavoppl

PORTRETTET R e n e E F a g e rhø i Den skarpeste kniven i skuffen Tekst: Inga Ragnhild Holst. Foto: Vega Ebbersten Kokk Reneé B. Fagerhøi studerte ved et av de fremste universitetene i Storbritannia. Men det var kokk hun skulle bli, ikke akademiker. En skikkelig skarp kokk. Nå åpner TV-stjernen restauranten Bula. Reneé B. Fagerhøi (30) søkte seg til University of Sussex etter videregående skole i Trondheim. Hun studerte kjønnsteori og mediefag. Men en morgen våknet hun opp og tenkte: «Jeg vil koke». – Jeg kjente med magen at dette var noe jeg måtte, så jeg flyttet hjem og satte i gang prosessen med å utdanne meg til kokk, sier Reneé B. Fagerhøi til Kjøkkensjefen. – Jeg kommer fra en akademisk familie og kokke- linjen var for dem som ikke hadde så gode karakterer. Og det hadde jeg. Fra katastrofe til NM-bronse To år senere stod hun med fagbrev i hånden. Men før det hadde hun banket, nei, dunket på et par hundre dører. Løyet på seg mer kjøkken- erfaring enn hun hadde. – Det sies at man alltid får jobb i restaurant- bransjen. Men jeg brukte lang tid. Jeg skrøt på meg mer erfaring enn jeg hadde og et vikarbyrå hyrte meg inn på eventer. Men jeg er en arbeidshest og jeg fikk mer erfaring. Til slutt fikk jeg fast jobb i en kantine. Hun ble faktisk kantineleder. Hun beskriver seg som utålmodig. Kunnskapshungrig. Nerdete. Den kombinasjonen er krutt. Hun fikk seg lærlingplass på Britannia Hotel i Trondheim og 24 år gammel var hun utdannet kokk med fast jobb på Rica Bakklandet. – Guttene jeg jobbet med, hadde jobbet som JENTESAK:– Jeg vet ikke hvorfor det er så få jenter på restaurant. Jeg hater å si det, men kokkene som har stjerner i Michelin-guiden, har ofte koner hjemme. Det er synd om det ikke er rom for å bygge familie. kjøkkensjefen 2/16 7


Kjøkkensjefen_nr.2.lavoppl
To see the actual publication please follow the link above